Marketingvaardigheden leren terwijl je nog niet weet wat je expertstatus is, is niet de weg naar succes. Om succesvol te worden, zul je jouw expertstatus moeten kennen. Jouw expertstatus ligt besloten in het persoonlijke verhaal van het urgente probleem in jouw leven dat jij hebt opgelost of nog aan het oplossen bent, en waaruit je bedrijf is voortgekomen. Je expertstatus vind je door te gaan schrijven. Want je denkt wel dat je jouw hele verhaal kent maar je kent er maar een stukje van.

Jouw urgente probleem
Jij had in je leven een urgent probleem, hebt iets meegemaakt, hebt lessen geleerd, bent over iets heen gekomen waarvan je weet dat jij daar anderen, die nog met dat probleem worstelen, verder kunt helpen. Dat is de content van je bedrijf. De content van je bedrijf zijn niet je producten en diensten. De content van je bedrijf zijn de oplossingen die jij hebt voor je doelgroep. Daarom is het heel belangrijk dat jij weet wat dat urgente probleem in jouw leven was en misschien voor een deel nog is, en hoe jij dat probleem hebt opgelost.

Ga schrijven
Wat je schrijft is jouw oefening om bij die unieke plek in jezelf te komen waar de oplossing van jouw probleem ligt. Al schrijvend kom je uit je hoofd en in je hart. Zo creëer je de content van jouw bedrijf. Zo ontdek je wat je expertstatus is. Als jij je expertstatus kent, ga je ondernemen vanuit die unieke plek in jou waar je passie, talenten en persoonlijke eigenschappen bij elkaar komen. Op deze unieke plek, ik noem het ook wel de sweetspot, komen jouw ondernemerschap en menszijn samen. Op deze unieke plek ben je los van wat anderen van je vinden en heb je hun goedkeuring en erkenning niet meer nodig, omdat je weet dat jij met jouw kennis en ervaring jouw doelgroep verder kunt helpen.

Jouw expertstatus
Jouw expertstatus is dus veel meer dan wat je weet en wat je goed kunt. Jouw expertstatus is jouw oplossing voor het urgente probleem van je doelgroep. Als jij jouw oplossing van het urgente probleem van je leads met ze gaat delen, gaan ze je vertrouwen en leuk vinden. En je bedrijf is meteen geen (uit de hand gelopen) hobby meer, maar een professionele onderneming.

Om een succesvolle, onafhankelijke ondernemer te worden, moet je eerst weten wat je expertstatus is. En dat hoeft beslist geen groots en meeslepend onderwerp te zijn. Nee, het gaat precies over dat ene kleine stukje in jou dat je ooit het besluit heeft doen nemen om ondernemer te worden. Omdat je wilde ervaren wat het betekent om dat probleem te boven te komen. Om je op weg te helpen, heb ik de volgende oefening voor je.

Helder krijgen van jouw expertstatus
Doel
: Helder krijgen van jouw expertstatus

Instructie: Visualiseer je expertstatus. Dat wil zeggen, hoe ziet jouw leven eruit als jij de expertstatus hebt bereikt? Wie ben je dan? Wat doe je dan? Schrijf met dit beeld voor ogen iedere dag 5 minuten over jezelf, je leven en je bedrijf aan de hand van de volgende vragen.

Vraag 1. Wat wil je? Wil je dat écht?

Vraag 2. Wat ben je bereid te doen?

Vraag 3. Wat ben je niet bereid te doen?

Vraag 4. Wat heb jij meegemaakt in je leven waardoor jij dit urgente probleem ervaart? 

Vraag 5. Wat is jouw oplossing voor dit urgente probleem?

Vraag 6.  Hoe ver ben jij in de oplossing van jouw urgente probleem op een schaal van 0 tot 10?
0 = ik sta nog aan het begin ervan,
10 = ik heb mijn probleem helemaal opgelost en de expertstatus bereikt.

Begin op dag 1 met vraag 1, op dag 2 met vraag 2 et cetera. Het maakt niet uit wat je schrijft of hoe je schrijft, als je in die 5 minuten je pen maar niet van papier haalt. Als je alle 6 vragen hebt beantwoord, begin je weer opnieuw. Ga hier mee door tot je ziet wat jouw meest urgente probleem is waar jouw bedrijf de oplossing voor is.

Mijn bedrijf is de oplossing voor mijn urgente probleem
……………………………………………………………………………

Natuurlijk ben ik heel benieuwd welk effect de oefening op jou heeft. Laat het me weten in het reactieveld hieronder. Je mag me ook een bericht sturen. Dat kan als reply op deze mail. Je krijgt altijd antwoord. Liever meteen contact? Bellen mag ook op telefoonnummer
06 43 897 132.

Magic is that you never know where it comes from

Heb je wat geleerd van deze tips? Super! Deel ze met anderen op jouw social media met de knoppen hieronder.